Over mij

Benieuwd wie Rick van Boxtel is?

Rick van Boxtel

Mijn naam is Rick van Boxtel, afgestudeerd ICT & Technology student op Fontys in Eindhoven. Een aantal jaren geleden heb ik de studie mechatronica op het Summa College afgerond. Gedurende deze studie heb ik ervaring opgedaan binnen de industriële automatisering, met name in de “turn-key” test systeem oplossingen.

Vanaf mijn twaalfde levensjaar programmeer ik veel. Naast deze hobby heb ik veel stages gelopen in de industriële sector. Ook ben ik een escaperoomprogrammeur. Ik bouw escaperooms om totdat deze volledig automatisch draaien.

 • C#, .NET 90% 90%
 • C++, C, Embedded, Microcontrollers 85% 85%
 • Internet der dingen / IoT 95% 95%
 • Webapplicaties 60% 60%
 • Communicatie protocollen (MQTT, TCP/IP) 85% 85%
 • Industriële automatisering 75% 75%

Mijn verhaal

Ik ben op mijn twaalfde begonnen met programmeren. Dit was in Visual Basic 6, een programmeertaal die tegenwoordig niet meer gebruikt wordt.

Ik ben op deze vroege leeftijd begonnen met programmeren, omdat ik op vakantie iemand had ontmoet die vertelde dat hij software schreef. Zo had hij bijvoorbeeld een applicatie gemaakt die automatisch een doolhof invulde.

Aangezien ik dit op een of andere manier, interessant vond. Zou de vakantievriend zijn applicatie sturen als hij terug was van deze vakantie. Helaas heb ik deze applicatie nooit mogen ontvangen.

 

Doolhof software

Doordat hij de applicatie nooit gestuurd heeft en het toch in mijn hoofd bleef hangen, ben ik zelf gaan kijken hoe ik deze applicatie kon maken.

Na een aantal weken erg actief VB6 (Visual Basic 6) te leren, had ik de applicatie af aan het einde van mijn zomervakantie, net voordat de school begon. De code voor deze applicatie was vrij slecht. Dit kwam omdat ik code die ik op het internet had gevonden, bij elkaar had gepakt en proberen werkend te maken. Ik begreep op dit moment nog niet zo veel van de code.
Ik heb heel eerlijk gezegd de applicatie hierna nog een keer opgestart, en heb er daarna nooit meer naar om gekeken.

Nadat ik deze applicatie had gemaakt, had ik continu de vraag in mijn hoofd: “Kan ik dit dan ook automatiseren?”. Zo heb ik talloze kleine applicaties gemaakt in Visual Basic 6 die mij het leven, als luie puber, gemakkelijker maakte. Hierdoor leerde ik in een snel tempo complexe code te begrijpen.

War Rock

Terwijl dit aan de gang was, speelde ik met veel vrienden het spelletje War Rock. Een 3D schietspel waar je online tegen elkaar kon strijden. Een vriend van mij was extreem goed in dit spel en ik begreep niet waarom. Uiteindelijk heb ik aan hem gevraagd hoe hij zo goed kon zijn.

Hij vertelde mij dat hij “hacks” had gekocht voor War Rock, waardoor je zelf niet meer hoefde te richten, en een ongelimiteerd aantal kogels had. Toen ik begreep dat hij gewoon vals speelde vond ik het niet zo leuk meer. Wel was ik erg benieuwd hoe deze “hacks” werkte, ik besloot eens op internet te zoeken hoe ik deze “hacks” zelf kon maken.

Toen ben ik begonnen met het programmeren in VB.NET, een iets modernere programmeertaal die tegenwoordig nog wel eens wordt gebruikt. In deze programmeertaal schreef ik programma’s die de registerwaardes van het spel aanpaste waardoor ik in het spel, ongelimiteerde hoeveelheid kogels had en door muren heen kon kijken. 

 

 

 

 

Rick van Boxtel Engineering
Paprika's aan plant

Mechatronica

Toen ik op de studie Mechatronica zat, kregen we hier een klein beetje les over Arduino en microcontrollers. Voor een project was het de bedoeling dat we draadloos, via een afstandsbediening, de snelheid van een gondel over een gondelbaan konden aansturen.

Wij gebruikte een NRF24L01 (2.4Ghz) om de draadloze verbinding op te zetten en twee arduino’s om de aansturing compleet te maken.

Ik vond het programmeren van deze microcontrollers leuk en kwam er achter dat je hier erg veel mee kon doen. Zo heb ik mijn slaapkamer bij mijn ouders (waar ik toen nog woonde) geautomatiseerd. De lampen en rolluiken kon ik automatisch aansturen en via een applicatie op mijn mobiel kon ik ze instellen.

Geautomatiseerde klimaat kas

Langzaam werden deze projecten serieuzer en merkte ik dat er betere/andere microcontrollers zijn die ik kan gebruiken voor mijn projecten, zoals de ESP8266 en ESP32.
Met een ESP8266 heb ik bijvoorbeeld een soort klimaatkas gemaakt bestaande uit:

 • een kast
 • LED lamp
 • luchtbevochtiger
 • verwarmingmat

Hiermee kon ik de perfecte omstandigheden creëren om bijvoorbeeld chilipepers of tomatenplanten te kweken en via een webserver kon ik volgen of alle waardes nog klopte. Uiteindelijk heb ik hier ook een hydroponics systeem in gemaakt. Dit is een systeem dat ervoor zorgt dat je de aarde kunt vervangen door water. Een voordeel van hydroponics is dat je de voeding in het water ook kunt automatiseren.

Ik heb uiteindelijk deze kas weg gegooid omdat het hout van het kastje begon te rotten door de hoge luchtvochtigheid. Ik ben nog ooit van plan om er eentje te maken in een plastic kast.

 

 

 

Demo testopstelling motoren

Tijdens mijn afstudeerstage van het MBO Mechatronica, heb ik samen met een andere Mechatronica student (Stijn Ceelen), een demo testopstelling mogen bouwen bij Actemium.

De demo testopstelling is een automatisch testsysteem die de kwaliteit van elektromotoren kan testen. Zo is het mogelijk om de efficiëntie van motoren te testen op verschillende toerentallen en loads. Dit systeem laat zien wat Actemium voor turn-key projecten kan aannemen en de kracht van hun softwarepakket, ATC (Actemium Test Center)

In dit project ben ik voornamelijk bezig geweest met de elektronica en het programmeren van de software. Stijn Ceelen deed voornamelijk het design van de hardware en het bouwen van de hardware.

Dit afstudeerproject was erg leuk om te mogen doen en ik ben Actemium dankbaar dat zei ons de mogelijkheid hebben gegeven om dit systeem te bouwen.

 

 

 

Automatische bierkoelkast

Toen ik in een studentenhuis in Eindhoven ging wonen, hadden we een typisch probleem voor studenten. Er kwamen regelmatig groepen vrienden langs van de verschillende bewoners van het huis. Het probleem was echter dat we gezamenlijk bier haalde en dat bepaalde huisgenoten meer dronken als anderen.

Hiervoor hadden we eerst een papierensysteem bedacht, waar je moest af kruisen hoeveel bier jij en jou bezoekers ophadden. Zodat we dit later konden herrekenen en de mensen die minder bier dronken, minder betaalde.

Helaas is bier en dingen onthouden niet zo’n goede combinatie en werd het papiertje veelal niet of niet goed ingevuld. Ik zat in deze periode al op het Fontys, de opleiding ICT & Technology te volgen. Ik heb in deze periode onze bierkoelkast omgebouwd met een bierregistratie systeem.

Hoe werkt de “smart” bierkoelkast?

Het systeem werkte als volgt: De koelkast zat normaal op slot met een elektromagneet.
Iedere huisbewoner had zijn unieke code en kon daarmee inloggen op een webserver via zijn mobiel.
Op deze webserver kon de persoon kiezen hoeveel bierflesjes hij uit de koelkast ging pakken. Hierna ging de koelkast open en een LED strip op groen, en kon de persoon zijn hoeveelheid bier pakken.
Met een gewichtssensor controleerde de koelkast na het sluiten of de persoon de goede hoeveelheid flesjes bier uit de koelkast had gepakt.
Als dit te weinig was, bleef de koelkast open tot dat er de goede hoeveelheid bierflesjes uit gepakt was.

Als de persoon te veel bierflesjes uit de koelkast pakte, ging de koelkast op slot en in alarm modus, het alarm bestond uit een speaker met een irritant geluid en een LED strip die rood en blauw knipperde. Dit kon alleen uitgezet worden wanneer de persoon de goede hoeveelheid bierflesje via de webserver aanvulde.

Ik begrijp dat dit een belachelijke, over-engineerede koelkast was geworden, maar we hebben er veel lol mee gehad en de koelkast deed zijn werk erg goed.

 

 

 

 

Smart bier koelkast
Breadboard met draadjes

ICT & Technology

Op Fontys ben ik ICT & Technology gaan doen, van deze studie heb ik enorm veel genoten. Het voelde niet echt als studeren, maar meer als mijn hobby beoefenen. Hier heb ik ook veel geleerd over methodes voor efficiënt code ontwikkelen zoals SOLID:

 • Single responsibility principle
 • Open/Closed principle
 • Liskov substitution principle
 • Interface segregation principle
 • Dependency inversion principle

Of het KISS-principe (Keep It Simple Stupid). Deze principes stelde mij in staat om code te ontwikkelen die goed werkte en toekomst bestendig is. Iets waar ik voorheen nog geen kaas van had gegeten.

Ook zijn de verschillende werkmethodes zoals het Agile (SCRUM) en Pomodoro methode voor mij nuttig geweest om efficiënt grotere projecten aan te pakken. En natuurlijk was de mogelijkheid om gebruik te maken van verschillende microcontrollers, PLC’s en andere apparatuur, erg goed voor mijn ontwikkeling.

Door mijn ervaring bij Mechatronica, heb ik ook mijn eerste stage mogen overslaan waardoor ik de studie ICT & Technology uit eindelijk in 3.5 jaar heb afgerond.

Tijdens deze studie ben ik RvB Digital begonnen, voornamelijk omdat ik langzaam grotere klanten kreeg die mij verplichte om ZZP’er te worden en het niet als bijverdienste te zien. Tijdens deze periode heb ik veel klanten gehad en begon ik het ondernemen leuk te vinden.

 

 

 

Ondernemer

Daarom ben ik tijdens mijn studie de minor “Ondernemerschap” gaan doen. Er ging een nieuwe wereld voor mij open en ik vond het leuk om samen met mijn groep een bedrijf te starten.

Na deze minor wist ik zeker dat ik ondernemer zou blijven. Daarom heb ik ondernemerschapsstatus proberen te bemachtigen. Ondernemerschapsstatus kun je een beetje vergelijken met de Topsportstatus die je op Fontys kunt ontvangen als je topsport doet.

Ondernemerschapsstatus stelt je in staat vrijstelling te krijgen voor bepaalde vakken, verlof aan te vragen en af te studeren in je eigen onderneming.

De selectie voor ondernemerschapsstatus gaat via het Centrum voor Ondernemerschap en is vrij streng. Je moet namelijk bewijzen aan een externe jury, of jou bedrijf levensvatbaar is.
Dit is iets waar je als ICT’er vaak niet bij stil staat. Gelukkig krijgt je goede begeleiding van coaches die veel ervaring hebben met ondernemen.

Uiteindelijk ben ik de eerste van de opleiding ICT & Technology met een goedgekeurde ondernemerschapsstatus van het Centrum voor Ondernemerschap. Hierdoor heb ik een plek gekregen op de “Hall Of Fame” van de hogeschool.

 

 

 

 

Rick van Boxtel foto
Escaperoom kamer

Escapeblocks

Omdat ik mijn ondernemerschapsstatus had behaald bij het Centrum voor Ondernemerschap, was er de mogelijkheid dat ik in mijn eigen bedrijf kon afstuderen. Deze toestemming kwam van Fontys, mijn eigen opleiding vond het in eerst instantie geen goed idee. Omdat bij het afstuderen je ook een aantal punten moet bewijzen die je in een eenmanszaak niet kunt bewijzen.

In het begin hebben ze gezegd dat het niet mogelijk was. Gelukkig was het Centrum van Ondernemerschap het daar absoluut niet mee eens en zijn zei in gesprek gegaan met mijn opleiding.
Na een aantal discussies, lag er een concreet idee. Met dit idee mocht ik afstuderen in mijn eigen bedrijf.

Het ontstaan van het idee

In 2017 heb ik een opdracht gekregen om een escaperooms te automatiseren als escaperoom programmeur. Dit hield in dat ik de gehele escaperoom ging automatiseren. Automatische deuren, luiken, lichten, geluiden en filmpjes.
Terwijl ik dit deed merkte ik dat er veel problemen waren bij het werk. Dit kwam omdat er geen standaard was, iedere escaperoom programmeur vond opnieuw het wiel uit.

Dit zorgt ervoor dat:

 • Escaperooms niet veilig zijn
 • Er veel storingen in het systeem kunnen komen
 • Het programmeren veel tijd kost
 • De bekabeling niet netjes is.
 • Het testen veel tijd kost
 • Het uiteindelijk automatiseren veel geld en tijd kost.

 

 

 

 

Toen de escaperoom opgeleverd was en eindelijk klaar was, bleef het maar in mijn hoofd hangen. Ik weet dat in industriële omgevingen soort gelijke installaties gebouwd worden, maar deze zijn veel te duur omdat deze aan allerlei standaarden moeten voldoen, waar een escaperoom niet aan hoeft te voldoen.

Dit was mijn project, een manier bedenken hoe escaperooms veilig én snel geautomatiseerd kunnen worden.

Mijn uiteindelijke hoofdvraag was:

Op welke manier kan er software én hardware gemaakt worden, waar men modulair en visueel de opbouw van een escaperoom kan schetsen door middel van een vastgestelde bibliotheek en hoe kan dit worden bijgehouden?

Mijn doel was:

Een systeem te bouwen waarmee je sneller, goedkoper en veiliger escaperooms kunt automatiseren.

Het project heet “Escapeblocks”.

Resultaat

Uiteindelijk heb ik een Prove of Concept opgeleverd. Dit is een systeem dat voldoet aan de veiligheidsrichtlijnen en plug’n’play werkt. Als de bekabeling er eenmaal ligt dan is het letterlijk een middagje apparaten in klikken en programmeren.

De spanning en stroom gaat door één kabel waardoor elk apparaat maar één kabel nodig heeft. Het systeem kan geprogrammeerd worden door een gemakkelijke, visuele programmeertaal. En het systeem kan zeer complexe technieken zoals het synchroniseren van 24+ televisie schermen toepassen.

Deze Prove of Concept bewijst dat dit systeem, het automatiseren van escaperooms goedkoper, sneller en veiliger kan maken.

Het systeem is nog in ontwikkeling en zal, als het klaar is verkocht worden aan escaperooms over de gehele wereld.

 

 

 

 

Escapeblocks logo
Escapeblocks concept product

Neem contact met mij op

Denk u wat aan mij te hebben? Stuur dan gerust een e-mail of bel mij!

RvB Digital

RvB Digital | Software - Embedded Software - Arduino - Freelancer

 

Molendijk-Noord 95, 5482 WX Schijndel, Nederland

VIA E-MAIL

Schijf mij een E-mail

[email protected]

BEL MIJ

Altijd bereikbaar.

0638286212

RVB DIGITAL

Openingstijden:

Maandag:08:00-21:00
Dinsdag:08:00-21:00
Woensdag:08:00-21:00
Donderdag:08:00-21:00
Vrijdag:08:00-21:00
Zaterdag:9:30-19:30
Zondag:9:30-19:30