LabVIEW programmeur

Op zoek naar iemand die uw machine kan programmeren met LabVIEW? Vraagt u zich af of LabVIEW voor uw project wel de juiste keuze is? Bent u benieuwd wat RVB Digital met LabVIEW kunt doen?

LabVIEW programmeur

Opzoek naar een ervaren LabVIEW programmeur voor uw project, machine, of testmachine?

 

Wat is LabVIEW?

LabVIEW is een (visuele) programmeer omgeving en programmeertaal die gemaakt is door National Instruments.

In welke industrieën wordt het gebruikt?

LabVIEW wordt het meest gebruikt in de (grote) productie-industrieën, ook wel “maakbedrijven” genoemd. Voorbeelden van deze industrieën zijn:

  • Automotive
  • Food & Agri
  • Consumentenproducten
  • Bouw & Infrastructuur
  • High-tech
  • Maritiem & Offshore
  • Transport & Logistiek
  • Metaal
  • Kunststoffen & Verpakkingen
  • Printing
  • Luchtvaart

LabVIEW zie je zowel in de productie als het testproces terugkomen en kan voor beide een grote rol spelen in de automatisering.

Arduino met randapparatuur
Arduino met randapparatuur

Waarom wordt LabVIEW gebruikt?

LabVIEW is een programmeertaal die speciaal gemaakt is voor het automatiseren van (industriële) processen. Het wordt veel gebruikt in de industrie, om de volgende redenen:

Programmeer efficiëntie

Doordat LabVIEW grafisch is en al veel basisfuncties ondersteunt kan een programmeur met de juiste training, erg snel een oplossing maken voor complexe problemen.

Ook heeft LabVIEW veel applicatie specifieke “toolkits”, deze “toolkits” kan de programmeur installeren en maken het mogelijk om domein specifieke problemen op te lossen. Voorbeelden van deze toolkits zijn:

  • Geluid en vibratie analyse
  • Digitale filters
  • Real-time video analyse

Hardware support

LabVIEW integreert zonder problemen met alle hardware van National Instruments. Maar ook met een groot aantal protocollen zoals CAN-bus, LIN-bus, Modbus, TCP en zelfs high-level datacommunicatie protocollen zoals MQTT.

Alles vanuit één platform

Met LabVIEW is het mogelijk om onder andere Microsoft Windows programma’s te maken. Maar met LabVIEW is het ook mogelijk om real-time systemen en zelfs FPGA’s te programmeren. Normaal heb je voor deze drie varianten, drie programmeurs nodig met alle drie een andere specialiteit.

Met LabVIEW is het mogelijk dat de programmeur zonder problemen deze drie disciplines met en door elkaar kan programmeren zonder zich te moeten specialiseren in bijvoorbeeld VHDL (FPGA), C++ (Windows) of C (Embedded real-time).

Nadelen

Eén van de allergrootste nadelen van LabVIEW is dat het erg moeilijk te onderhouden is. Er bestaat geen versiebeheer zoals Git, je bent verplicht SVN te gebruiken mocht versiebeheer wenselijk zijn.

Ook is het erg moeilijk te documenteren en structureren, er zijn bijvoorbeeld geen variabel namen en alles wordt met lijntjes aan elkaar verbonden. Dit zorgt ervoor dat als een andere LabVIEW programmeur met bestaande LabVIEW-code gaat werken, hij waarschijnlijk veel tijd kwijt is met het begrijpen van de LabVIEW-code.

Wat kan een LabVIEW programmeur?

Een LabVIEW programmeur kan snel moeilijke problemen oplossen. Iets waar in C++ maanden over wordt gedaan, kan in LabVIEW vaak in weken. Het is daarom erg voordelig om sommige opdrachten door een LabVIEW programmeur te laten doen.

Echter is het wel zo dat LabVIEW specifiek gemaakt is voor automatisering, een LabVIEW programmeur kan dus moeilijker nieuwe protocollen implementeren. Ook zijn interfaces geen goed idee om in LabVIEW te laten maken. Interfaces maak je (afhankelijk van de host) het beste in een programmeertaal die gemakkelijk te onderhouden, documenteren en structureren is, zoals C++.

Testsystemen

Testsystemen zijn ideaal om met LabVIEW te laten programmeren. Dit komt door een aantal redenen.

Allereerst, National Instruments levert hardware die perfect geschikt is om met LabVIEW samen te werken en te gebruiken in testsystemen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan analoge I/O en digitale I/O, maar ook complexe protocollen zoals EtherCAT of CAN-bus kunnen gemakkelijk getest worden door de hardware van National Instruments.

Ten tweede is het mogelijk om LabVIEW automatische rapporten te laten genereren. Dit zijn rapporten waarop elke test met een “PASS” of “FAILED” wordt weergegeven. Op dit rapport kun je natuurlijk het gescande serienummer en de code van de tester weergeven, zodat elk product makkelijk terug te vinden is. Ook is het mogelijk om deze data te verbinden met bijvoorbeeld een ERP-systeem.

Als laatste, LabVIEW is ideaal voor testsystemen omdat het alles geautomatiseerd kan uitvoeren. Het is zelfs mogelijk om testen semiautomatisch uit te voeren. Zodat de test bijvoorbeeld wacht tot dat het testpersoneel bepaalde kabels heeft aangesloten.

Arduino met randapparatuur
Arduino met randapparatuur

Vision-systemen

Met vision-systemen bedoel ik, bijvoorbeeld het controleren of er krassen op een plasticplaat zitten, of het controleren of een koekje wel de juiste vorm heeft.

Vision is iets wat in andere programmeertalen echt pittig is. Zeker als het real-time moet gebeuren. LabVIEW heeft hier “toolkits” voor, die ervoor zorgen dat real-time vision systemen gemakkelijk gemaakt kunnen worden.

Data acquisitie

Met systemen zoals de CompactRIO en CompactDAQ is LabVIEW ideaal voor data acquisitie.

Denk bijvoorbeeld aan dingen zoals predictive maintenance of partijfouten. De data die hiervoor nodig is kan gemakkelijk worden opgehaald met de hardware van National Instruments en LabVIEW als software.

C++ met LabVIEW

Heeft uw bedrijf nét iets nodig wat niet standaard in LabVIEW zit? Denk bijvoorbeeld aan een protocol implementatie die niet erg bekend is. Dan is het mogelijk om C++ in LabVIEW te laden.

Dit gaat door middel van een DLL (Dynamic Link Library), dit is een dynamische “bibliotheek” die in C++ geprogrammeerd is. Om deze DLL te programmeren heb je een programmeur nodig die verstand heeft van C++. Bij RVB Digital hebben wij 10+ jaar in C++ en LabVIEW en wij zouden dit klusje kunnen klaren. Dit is echter erg complex en zal goed besproken moeten worden.

Neem contact met mij op

Denk u wat aan mij te hebben? Stuur dan gerust een e-mail of bel mij!

RvB Digital

RvB Digital | Software - Embedded Software - Arduino - Freelancer

 

Molendijk-Noord 95, 5482 WX Schijndel, Nederland

VIA E-MAIL

Schijf mij een E-mail

[email protected]

BEL MIJ

Altijd bereikbaar.

0638286212

RVB DIGITAL

Openingstijden:

Maandag:08:00-21:00
Dinsdag:08:00-21:00
Woensdag:08:00-21:00
Donderdag:08:00-21:00
Vrijdag:08:00-21:00
Zaterdag:9:30-19:30
Zondag:9:30-19:30