Diensten

Zoekt u een Arduino programmeur? Of iemand die advies kan geven over uw embedded systeem? Of zoekt u gewoon een freelance programmeur voor een opdracht? 

Diensten

Bent u benieuwd of RvB Digital wat voor uw bedrijf kan betekenen? Neem een kijkje in onze diensten.

 

 

Arduino developer

Ik ben door mijn hobby en studies veel met Arduino’s bezig geweest. Arduino’s zijn microcontrollers die, in vergelijking met andere microcontrollers, erg gebruikersvriendelijk zijn.

Waarom Arduino?

Iedereen die bekend is met microntrollers/embedded-systemen weet dat er betere opties zijn voor je project. Arduino is namelijk al redelijk veroudert en gebruikt de ATmega328 chip. Dat er betere opties zijn, betekent

Maar er zijn genoeg redenen waarom je iets van Arduino wilt gebruiken, wel is dit voornamelijk voor hobby projecten. Het is niet gemaakt om in de professionele wereld te implementeren, ook al wordt dit nog steeds veel gedaan.

 

Arduino met randapparatuur
Arduino IDE
 

Arduino IDE

Allereerst heb je Arduino microcontrollers. Dit is de hardware waar je de randapparatuur op kunt aansluiten. Deze programmeer je in de Arduino IDE. IDE staat voor Integrated Development Environment, dit is een erg moeilijk woord voor de programmeeromgeving.

De IDE is ook opensource, een groot voordeel hiervan is dat je het niet alleen voor Arduino microntrollers kan gebruiken. Je kunt het namelijk ook gebruiken om andere microcontrollers zoals de ATtiny of de NodeMCU te programmeren.

Open source

Open source betekend niet alleen dat de software gratis is. Het betekend ook dat de software (en hardware) geheel online te downloaden is. Als je dus bijvoorbeeld een Arduino microcontroller zou willen namaken, dan mag dit. Ook is de IDE opensource, mocht je bijvoorbeeld de IDE willen aanpassen zodat jou microcontroller hier ook mee kan werken, dan mag dit ook.

Gemakkelijk te leren

Arduino is volgens mij de gemakkelijkste manier om bekend te worden met embedded systems.

Bijna alles over Arduino’s is te vinden op internet. Veel beginners gebruiken namelijk een Arduino voor hun eerste project. Als je een vraag hebt, is er een enorm grote kans dat iemand anders op internet deze vraag al heeft gesteld en hier antwoord op heeft gekregen.

Goedkoop

Daarnaast zijn Arduino’s goedkoop en zelfs de randapparatuur voor een Arduino is vaak erg goedkoop. Zeker de chinese namaak producten zijn erg goedkoop en deze zijn naar mijn mening van erg goede kwaliteit. Er zijn soms wel wat mankementen met chinese replica’s, maar hier krijg je pas mee te maken als je iets doet wat moeilijk is.

De programmeertaal C

C is de meeste gebruikte programmeertaal in embedded systems. Arduino gebruikt een simpele variant van C. Deze vorm van C zou een leuke opstap kunnen zijn voor het leren van echte C-code.

C zal een erg relevante in de embedded wereld blijven en is dus een goede taal om te leren, mocht je hier zelf iets mee willen doen.

 

 

 

Wat kan ik voor u als Arduino programmeur betekenen?

Ik ben erg bekend met Arduino. Zo kan ik u helpen met moeilijke stukken code, of het testen van deze code.

Soms is het ook dat u zelf geen tijd hebt om de Arduino’s te programmeren. Dan kan ik dit voor u doen. Ik werk bij kleinere projecten niet op locatie en bij grote projecten werk ik deels op locatie. Dit doe ik om de kosten te drukken. Ik heb bijna alle Arduino’s en randapparatuur in mijn bezit. Ik kan dus vaak de code testen zonder op locatie te zijn. Mocht het nodig zijn dat ik langskom, dan kan dit natuurlijk ook gewoon, maar worden er rij kosten gerekend. Bent u opzoek naar een Arduino programmeur? Neem contact op!

Professioneel maken/Arduino systeem omzetten

Heeft u een project dat gemaakt is met een Arduino en wilt u dit omzetten naar een andere chip, dan kan ik dit voor u doen. Een van de redenen waarom u dit zou willen doen is om uw project productie-klaar te maken.

Het omzetten van Arduino systemen kost vrij veel tijd. Zeker als er complexiteiten zoals SPI of MQTT in zitten. Het is daarom belangrijk om eerst zeker te zijn dat u dit wilt doen.

Rick van Boxtel
Close up Embedded system microchip

Embedded developer

Daarnaast ben ik een “embedded developer”. Dit betekent dat ik code schrijf voor systemen die dicht bij de elektronica zitten. Een goed voorbeeld is bijvoorbeeld die Phillips HUE lamp, of een elektrische auto. Zoals je al merkt, is het een breed ICT gebied.

Een embedded programmeur is een programmeur die embedded software maakt. Embedded software is software die geschreven is om embedded systemen te besturen. Embedded systemen zijn vaak controllers die op een laag level werken, zoals het communiceren van cruciale data of het aansturen van actuatoren en inlezen van sensoren.

Vroeger waren embedded developers alleen nodig bij grote projecten, zoals fabrieken of machines die bijvoorbeeld fruit sorteren. Tegenwoordig zijn er steeds meer embedded developers nodig, dit komt door de komst van IoT. IoT staat voor Internet of Things en wordt gebruikt in zowel de industriële sfeer (data-driven manufacturing) als in de huiselijke sfeer (domotica).

Wat kan ik als embedded developer voor u betekenen?

Als embedded software developer ben ik bekend met het aanleren en implementeren van standaarden. Dit betekent dat ik in een professionele omgeving kan ingezet worden voor bijvoorbeeld het implementeren van een communicatie protocol in een microcontroller.

Ook bent ik als embedded software programmeur in te zetten in kleinere projecten. Zoals het programmeren van domotica systemen of het uitdenken van IoT systemen. Ook kan ik u helpen met het oplossen van problemen met bijvoorbeeld een Arduino of ESP8266.

STM32 Close-up
Close up Embedded system microchip

Internet of Things

Internet of things, internet der dingen of IoT. Allemaal betekenen ze hetzelfde en refereren ze naar het koppelen van embedded systems.

Door het koppelen van embedded systemen worden hedendaagse voorwerpen verbonden met het internet om data te vergaren of het automatiseren van processen.

IoT voorbeelden

Op dit moment zijn er heel erg veel IoT concepten in ontwikkeling. Een aantal hebben al de consumenten markt gehaald.

De slimme thermostaat

Een goed voorbeeld dat in Nederland al erg bekent is, is de slimme thermostaat. De slimme thermostaat kan niet alleen data verzamelen over hoeveel je maandelijks besteed en hoe je dit gemakkelijk kunt besparen. Ook kunnen sommige slimme thermostaten door middel van artificial intelligence het verwarmen van uw huis automatiseren. Dit zorgt voor een zeer efficiënte manier om uw huis te verwarmen en bespaard uit zichzelf al geld.

Daarnaast kan een slimme thermostaat via een app op je mobiele telefoon bestuurd worden. Zo kunt u uw huis verwarmen als u nog niet thuis bent.

De slimme thermostaat is een goed voorbeeld van IoT omdat het een ontwikkeling is die feilloos in ons leven gekoppeld kan worden, en automatisch voordelen biedt tegenover een oude thermostaat.

Smartlightning

Ook smartlightning vindt ik een goed voorbeeld van IoT dat zichzelf al bewezen heeft in de consumenten markt.

Slimme verlichting kan grote voordelen geven aan zowel consumenten als bedrijven. Allereerst kan het in uw huis de verlichting automatiseren, zodat als u thuis komt, de juiste verlichting aan gaat in de juiste kleur. Of juist als je weg gaat, de verlichting uit gaat.

Daarnaast kunnen bedrijven zoals ziekenhuizen, grote voordelen hebben hierbij. Zorgen dat licht automatisch aan en uit gaat, en het zorgen dat elke lamp met elkaar verbonden is. Zorgt ervoor dat er een besparing van zo’n 50% in grote bedrijven zoals ziekenhuizen is.

Het bedrijf “Signify”, voormalig Phillips Lightning is bijzonder goed bezig met smartlightning. Zo hebben zei de “Phillips Hue” lamp die door consumenten gebruikt kan worden en hebben ze een apparte afdeling voor slimme verlichting in bedrijven.

In de komende jaren zie ik smartlightning groeien, zeker gericht op bedrijven.

STM32 Close-up
Close up Embedded system microchip

Industry 4.0

Industry 4.0 oftewel smart industry, is een IoT ontwikkeling die een apart kopje verdient. Het is een benaming voor de automatisering en gegevensuitwisseling van industriële omgevingen. Er zijn al een aantal smart factories die op dit moment online zijn en producten produceren. Door het koppelen van alle robotica in een grote fabriek kun je de data analyseren en het proces verbeteren.

Ik weet vrij zeker dat in de toekomst de robots in autofabrieken met elkaar communiceren om continu optimale efficiëntie te hebben. Zo zullen de robots met elkaar communiceren over de tijden wanneer een product zich waar bevindt.

Ook is “predictive maintenance” een onderwerp dat dicht bij IoT  en industry 4.0 ligt. Predictive maintenance is het voorspellen wanneer machines onderhoud nodig hebben. Dit wordt gedaan door enorm veel sensoren op de machines te plaatsen en hiermee data te verzamelen. Deze data wordt door een big-data netwerk geanalyseerd waardoor ze weten dat een machine kapot gaat, voordat de machine kapot gaat.

Denk bijvoorbeeld aan een windmolen. Een windmolen zal waarschijnlijk veel trillingen hebben voordat een wiek kapot gaat, deze trillingen zou je met sensoren kunnen opvangen en hiermee kunnen vast stellen dat de wiek onderhoud nodig heeft.

Wat kan ik voor uw IoT project betekenen?

IoT heeft erg veel raakvlakken met mijn kennis. Allereerst ben ik een embedded systems engineer en weet ik hoe ik microcontrollers kan programmeren. Daarnaast heb ik kennis van veel communicatieprotocollen zoals CAN-bus, MQTT, CoAP. Ik zou deze protocollen kunnen implementeren in uw project.

Ook heb ik kennis van sensoren en hoe ik deze kan toepassen in een project om data te verzamelen. Deze data kun je daarna gebruiken om te analyseren met big-data tools.

 

Mijn kennis van IoT:

Projecten:

 • Smartfridge
 • Smart greenhouse
 • Mesh netwerken
  • Wifi
Communicatie
protocollen:

 • MQTT
 • HTTP
 • AMQP
 • COAP
 • ZIGBEE
 • CAN-BUS
 • TCP/IP
 • SPI
 • Serial
Microcontrollers:

 • STM32
 • ESP32
 • ESP8266
 • NODE-MCU
 • Arduino
 • Teensy
 • Nucleo
 • Raspberry Pi (Embedded linux)
Hardware:

 • Sensoren
 • Servos
 • Electromotoren
Software

 • Windows 10 IoT
 • Embedded Linux
  • Raspbian
  • Debian
  • Ubuntu

C# programmeur

Bent u op zoek naar iemand die technisch verstand heeft en weet hoe hij moet programmeren in C#? Dan kan ik wat voor u betekenen!

Wat is C#?

C# is een programmeertaal die object georiënteerd is. Dit is anders als in bijvoorbeeld de taal C, object georiënteerd wilt zeggen dat de code opgebouwd is in losse objecten. Dit zorgt dat de code modulair wordt en, mits goed toegepast, een stuk beter wordt. C# is officieel een hybride taal die tussen C en C++ ligt, dit is echter niet helemaal waar. C# bevat tegenwoordig zo veel meer functies dat de taal niet zo veel weg heeft van deze andere talen. Het is een taal die over het algemeen makkelijker wordt gevonden. In C# is het gemakkelijker om complexiteit aan te brengen, zonder dat de programmeur precies weet wat er allemaal gebeurd.

Zo is het in C# bijvoorbeeld erg gemakkelijk om iets multi-threaded te maken, dit betekent dat je sneller je programma kunt laten draaien, omdat alles een eigen core in de processor heeft.

Multi-threading

Multi-threading wilt eigenlijk niet meer zeggen dat het programma op meerdere threads draait. Dit wil eigenlijk zeggen dat je programma zichzelf kan opdelen en deze delen code kan uitvoeren op verschillende processoren. Tegenwoordig hebben de meeste computers minstens 5 processoren, dit betekent dat je programma veel efficiënter en sneller kan draaien.

Voor mij was multi-threading een nieuw concept omdat ik veel embedded programmeer. Een embedded systeem heeft over het algemeen maar één proces en hierdoor is het maken van een multi-threaded systeem niet erg nuttig. Sinds kort komen er langzaam microcontrollers aan die wel multi-threading accepteren. Hierdoor ben ik mijzelf hierin gaan verdiepen. Het maken van multi-threaded applicaties voor embedded systemen is vrij complex. Echter is dat voor Windows applicaties niet zo complex doordat C# dit erg goed ondersteund.

NuGet packages

Nuget packages zijn de laatste jaren steeds belangrijker geworden. NuGet maakt het namelijk mogelijk om code-pakketten te maken en te delen en dit kan heel erg nuttig zijn.

Stel ik wil een applicatie met een goede ondersteuning van MQTT (een communicatie protocol). Normaal zou ik dan een library downloaden en deze gebruiken, deze library heeft al van alles ingebouwd waardoor ik een groot deel code niet meer zelf hoef te schrijven. Maar MQTT is nog nieuw en waarschijnlijk heeft die library niet alles in zich en is deze library niet volledig stabiel. Twee jaar laten kan deze library zo erg verouderd zijn dat mijn systeem niet meer werkt. Dit kost mij erg veel tijd met debuggen. NuGet zorgt ervoor dat deze library automatisch aangeeft als deze veroudert is, of problemen geeft in mijn code.

Wat is mijn kennis met C#?

Ik ben begonnen met programmeren in VB6, maar al snel merkte ik dat VB6 verouderd werd en ben ik overgestapt op VB.NET. Dit is de voorganger van C# en hier heb ik erg veel ervaring in. Toen ik met mijn opleiding begonnen ben, kon ik erg gemakkelijk de overstap maken van VB.NET naar C# omdat deze twee talen erg veel op elkaar leken. Hierna heb ik eigenlijk al mijn Windows applicaties in C# geschreven en ik programmeer nog erg veel in C#. Zoekt u een C# developer die voor u een applicatie kan maken? Neem contact met mij op!

STM32 Close-up
Close up Embedded system microchip

Escaperoom programmeur

Escaperooms zijn de laatste jaren een echte hype geworden. Op dit moment zijn er in totaal rond de 800 escaperoomkamers actief in Nederland.

Waarom escaperoom automatisering?

Escaperooms hebben als grootste kostenpost van exploitatiekracht (werknemers). De klanten moeten welkom worden geheten, het verhaal moet worden uitgelegd en de klanten moeten in de gaten gehouden worden tijdens het spelen. Het verhaal goed kunnen uitleggen en op het goede moment tips geven vergt ook inleertijd. Een gemiddelde escaperoom heeft twee speelkamers en drie werknemers. Door het goed automatiseren van de escaperoomkamers kan dit verlaagd worden naar één werknemer.

Daarnaast is een geautomatiseerde kamer ook consistent. Als een kamer volledig geautomatiseerd is en de eerste groep klanten is tevreden, dan zullen de groepen hierna ook tevreden zijn. Dit komt omdat elke bezoeker exact dezelfde behandeling krijgt.

Ook kan een escaperoomkamer automatiseren een grote bijdrage leveren aan de ervaring die de spelers hebben. Iets wat in bijna elke escaperoomkamer mist is actie-reactie. Als een kist opengetrokken wordt, dan moet er een filmpje aan gaan. Of er als een luik wordt open gedaan moet er een rookmachine aan gaan en een spannende muziek worden afgespeeld. Dit zijn spannende ervaringen die de spelers niet snel vergeten.

Wat is een escaperoom programmeur?

Een escaperoom programmeur zorgt ervoor dat de escaperoom geautomatiseerd wordt. Dit is in de breedste zin van het woord. Hoe goed een escaperoomkamer geautomatiseerd wordt hangt erg af van de kennis van de escaperoomprogrammeur en de escaperoom bedenkers.

Wat kan er geautomatiseerd worden in een escaperoom kamer?

Eigenlijk alles. Een escaperoomkamer kan volledig geautomatiseerd worden, dat er zelfs geen werknemer meer aan te pas hoeft te komen. Ik raadt dit niet aan, het is namelijk een erg onpersoonlijke ervaring en ook dit telt natuurlijk mee met de klanttevredenheid.

Wat ik meestal automatiseer is het gehele spel. Deuren automatisch open, luiken automatisch open, filmpjes automatisch afspelen, muziek automatisch afspelen, licht automatisch aan en uit, sensoren in kisten om reacties te geven, automatisch tips geven als spelers lang in een spel vast zitten.

Daarnaast kunnen er ook erg complexe oplossingen worden bedacht. Zoals het synchroon afspelen van erg veel TV schermen, dit zorgt voor een enorm spannende ervaring waar een bioscoop niet aan kan tippen.

Wat voor ervaring heb ik in escaperoom automatisering?

Ik ben in dit vak gekomen door een escaperoomeigenaar die het idee had om zijn escaperoom te automatiseren. Ik heb dit toen gedaan en vond dit zo leuk dat ik dit vaker ben gaan doen. Uiteindelijk heb ik zelfs een systeem gemaakt waarmee je gemakkelijk escaperooms kunt automatiseren. Dit bespaard tijd en geld. Dit product heb ik EscapeBlocks genoemd.

STM32 Close-up
Close up Embedded system microchip

EscapeBlocks

EscapeBlocks is DE internet of things oplossing voor escaperooms. Met dit system is het automatiseren van een escaperoom erg snel en goedkoop gedaan. Ook staan ALLE componenten in dit systeem met elkaar gekoppeld. Zo is het erg gemakkelijk om het spel aan te passen.

Met EscapeBlocks zijn ook de meeste complexe technieken gemakkelijk te automatisseren. EscapeBlocks komt nu langzaam uit zijn Prove of Concept fase en wij zijn nog opzoek naar escaperoom pilots! Bent u een escaperoom eigenaar en wilt u misschien een pilot worden voor dit systeem? Stuur dan direct een bericht!

Neem contact met mij op

Denk u wat aan mij te hebben? Stuur dan gerust een e-mail of bel mij!

RvB Digital

RvB Digital | Software - Embedded Software - Arduino - Freelancer

 

Molendijk-Noord 95, 5482 WX Schijndel, Nederland

VIA E-MAIL

Schijf mij een E-mail

[email protected]

BEL MIJ

Altijd bereikbaar.

0638286212

RVB DIGITAL

Openingstijden:

Maandag:08:00-21:00
Dinsdag:08:00-21:00
Woensdag:08:00-21:00
Donderdag:08:00-21:00
Vrijdag:08:00-21:00
Zaterdag:9:30-19:30
Zondag:9:30-19:30